Türkiye'de sadece geçiş üstünlüğüne sahip kısıtlı sayıda kamu aracında bulunmasına izin verilen “çakar lamba“, yasal engele rağmen sivil araçlar tarafından da yaygın şekilde kullanılıyor. Aracın ön panjurunun iç kısmında kırmızı ve mavi yanıp sönen ışıklardan oluşan çakar lambalar kolaylıkla temin edilebiliyor ve özellikle trafik yoğunluğu yüksek büyük kentlerde sıklıkla kullanılıyor.

Kapak 151511

MANTAR GİBİ ÇOĞALDI!

Karayolları Trafik Kanunu‘na göre, mevzuatta belirlenenler araçların dışında çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar kulanan araçlara para cezası uygulanması gerekiyor. Çakar kullanabilen araçlar ise kanunda, cankurtaran ve acil hasta araçları, hükümlü, suçlu ya da sanığı takip eden, emniyeti ve asayişi sağlamak ya da korumak amacıyla olay yerine tekabül eden güvenlik güçlerine ait araçlar ve geçiş üstünlüğü ihtiyacı duyan polis araçları olarak tanımlanıyor.

Cakar

Çorum'da Bilimsel Eczacılığın 185. yılı kutlandı Çorum'da Bilimsel Eczacılığın 185. yılı kutlandı

YASAĞI DİNLEYEN YOK

Meslek kuruluşları, üniversiteler ve kamudaki üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda "çakar" tabir edilen ışıklı uyarı işaretleri daha önce yasaklanmaştı. Ancak, yasağa rağmen birçok kurum ve kuruluşta çakar lamba kullanımının devam etmesi, vatandaşların da tepkisini çekiyor.

İZİN VERİLENLER BELLİ

Boyama şekilleri veya ayrım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayımlanan usul ve esasların ekindeki "devletin en üst protokolü"nde bulunan makamların emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ve bu makamların korunmasından sorumlu koruma araçlarında "çakar lamba" sistemleri kullanılabilecek.

Çakar 810X540

DİĞERLERİ YASAL DEĞİL

Bu araçlar dışında hiçbir araçta "çakar" olarak tabir edilen sesli uyarı işaretleri kesinlikle kullanılmayacak. Makamların korumasında kullanılan araçlarda sadece makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemi aktif kullanılacak. Makam sahibi, araç içinde ya da makam aracı konvoyda bulunmadığı zaman bu uyarı sistemi kesinlikle kullanılmayacak.

AMAÇ DIŞI KULLANIMLAR

Kolluk görevlilerinin kullanımındaki resmi araçlarda ise ışıklı/sesli uyarı işaretleri, görevle ilişkili olmak kaydıyla usul ve esaslarda belirtilen şartlar doğrultusunda kullanılacak. Karayolları Trafik Kanunu'nun 71'inci maddesinde yer alan, hakkında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ile kolluk birimlerine ait sivil araçlarda sadece aracın tepe bölgesinde sabit ve/veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabilecek. Bu araçlarda tepe lambası bulunması, sürekli geçiş üstünlüğü sağlamayacak. 

438845642 18265033057226641 175816627060420122 N

Kaynak: Haber Merkezi