Çorum Valiliği İl Jandarma Komutanlığı, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşların doğal alanlardan topladıkları mantarları yemeleri nedeniyle zehirlenme olaylarında artış meydana geldiğini açıkladı.

Zehirlenme vakaların zaman zaman ölümle sonuçlanabildiği vuruglanan yazılı açıklamada ; "Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir.

Mantar zehirlenmelerini önlemek için doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğu unutulmamalı, kültür mantarları tercih edilmelidir.

Çorum İl J.K.lığı sorumluluk bölgesinde 01 Ocak-07 Haziran 2024 tarihleri arasında (26) mantardan zehirlenme olayı meydana gelmiş, bu olaylarda (28) vatandaşımız sağlık kuruluşlarına müracaatta bulunmuştur.

          MANTAR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

          - Sersemlik,

          - Uykuya meyil,

          - Tansiyon düşüklüğü,

          - Bulanık görme,

          - Yüz ve boyun bölgesinde kızarma,

          - Nabızda artış,

          - Ağızda metal tadı,

’Öğle güneşine karşı fiziki önlemler de alınmalı’ ’Öğle güneşine karşı fiziki önlemler de alınmalı’

          - Bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.

Vatandaşlarımızın mantardan zehirlenme olaylarına karşı dikkatli olmaları, mantar zehirlenmesi belirtileri görüldüğü anda sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir."ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haber Merkezi